Vloerverwarming
Heerlijke warmte
Steeds meer nieuwbouw woningen worden voorzien van vloerverwarming en steeds vaker laten mensen vloerverwarming achteraf in de bestaande bouw inbouwen. Dit kan hoofd of bijverwarming zijn. Er zijn meerdere vloerverwarming systemen leverbaar, wij bespreken hier de twee meest voorkomende.
Systeem 1
Op de ruwe 1e betonvloer wordt een vochtscherm isolatie materiaal gelegd met daarover heen een ijzer netwerk. Op het netwerk worden de leidingen van de vloerverwarming vast gemaakt, dit gebeurt in een patroon en op een bepaalde afstand (de afstand bepaald dan weer of het hoofd of bijverwarming is). Ook kunnen er hierdoor verschillende groepen gelegd worden over het geheel wordt dan de cement dekvloer gesmeerd zodat de verwarming in de vloer ligt. De verwarmingsbuizen dienen 4 cm onder de bovenkant van de cement dekvloer te liggen.
Systeem 2
In de bestaande cementen dekvloer worden sleuven gefreesd waarin de verwarmingsbuizen komen te liggen, dit gebeurd in een patroon en op een bepaalde afstand (de afstand bepaald dan weer of het hoofd of bijverwarming is), ook kunnen er hierdoor verschillende groepen gelegd worden.
Vloerverwarming
Belangrijke informatie
Voor het leggen van een Houten, PVC, Laminaat of welke vloer dan ook dient de vloerverwarming voluit aan te zijn geweest volgens een opstook schema. Een opstook schema gaat als volgt: opstoken bij 20 graden en per dag met 5 graden verhogen tot de maximale temperatuur 45 graden bereikt is, de 45 graden 6 dagen voluit aan laten staan en dan beginnen met het afkoelen met 5 graden per dag. Daarna volgt een vochtmeting van de cementen dekvloer alvorens over te gaan tot het leggen van de vloer. Bij de gefreesde vloerverwarming gelden deze regels niet omdat we hier te maken hebben met een bestaande cement dekvloer.
Regel is dat de bovenkant van de cement dekvloer nooit warmer mag worden dan 26 graden. De KW waarde van zowel de cementen dekvloer als van de vloer die er bovenop komt is hierbij van belang. De cementen dekvloer dient een KW (warmte geleidingsweerstand) van 0,10 – 0,12 m2K/W te hebben. De vloer die er bovenop komt mag maximaal 0,180 m2 k/W bedragen anders wordt de warmte overdracht van het oppervlak te laag.
“Vloerverwarming en houten vloeren zijn heel goed te combineren.”
Vloerverwarming
Bij verschillende soorten vloer
Bij houten parketvloeren is vloerverwarming heel goed mogelijk door een combinatie van een eiken mozaïeken ondervloer van 8 mm en gebruikmaking van speciale lijmsoorten (een goede voorlichting is hierbij wel noodzakelijk). De m2 K/W van mozaïek (van 9mm dik) is 0,040, Tapis of Bourgogne heeft m2 K/W 0,119. Bij elkaar is dat 0,160 m2 K/W.
Is een houten duoplank vloer geschikt voor vloerverwarming? Ja! Duo Planken dienen direct aan de cement dekvloer met speciale lijmsoorten verlijmd te worden (een goede voorlichting hierbij is wel noodzakelijk). De m2 K/W waarde bij Duo Plank van 15 mm dik waarvan de toplaag 4 mm is bedraagt 0,1000.
Een houten lamelparket vloer is alleen geschikt voor vloer verwarming wanneer dit door de fabrikant is toegestaan. Het lamelparket dient bij voorkeur direct aan de cement deklaag verlijmd te worden (een goede voorlichting hierbij is wel noodzakelijk). De m2 K/W van lamelparket met een toplaag van 3 a 4 mm bedraagt 0,100.
De meeste laminaat soorten zijn geschikt voor vloerverwarming, mits de ondervloer die men gebruikt aangepast is aan de vloerverwarmingseisen. Laminaat heeft naar gelang de dikte van 6-7-8-9,5-12 mm, een m2 K/W van maximaal 0,100 en een goede geluiddempende ondervloer (met m2 K/W 0,03). In totaal komt dat op m2 K/W 0,130.
PVC (of Click PVC) is geschikt voor vloerverwarming wanneer dit door de fabrikant is toe gestaan. Bij PVC direct verlijmd aan de cementlaag en m2 K/W bedraagt 0,013 (bij Click PVC m2 K/W 0,015).
Vloerverwarming
Luchtvochtigheid
Zoals u ziet zijn de meeste vloeren geschikt voor vloer verwarming. Hierbij speelt, met name bij houten vloeren, ook de relatieve luchtvochtigheid een rol. Een goede lucht vochtigheidsgraad komt niet alleen het hout ten goede maar is ook belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Meer informatie over luchtvochtigheid kunt u hier vinden.
Vloerverwarming
Parket op vloerverwarming en vloerverkoeling, de do’s en dont’s
Steeds meer van onze klanten kiezen voor de comfortabele combinatie van een parketvloer en vloerverwarming of vloerkoeling, al dan niet in combinatie met een warmte-win installatie. Wij hebben gemerkt dat er behoefte is aan meer informatie over wat mogelijk of verstandig is, bij toepassing van een dergelijke combinatie. Als parketspecialist hebben wij verstand van dergelijke zaken en in onze showroom zullen wij u natuurlijk uitgebreid informeren.
Wilt u zich alvast online oriënteren? Wij stellen in samenwerking met Parketfabriek Lieverdink rondom dit thema diverse brochures beschikbaar. Deze kunt u bekijken en downloaden door op de banner te klikken.