Te droge lucht is slecht voor iedereen

In onze behaaglijk verwarmde woningen zich niet behaaglijk voelen, hoe komt dit? De oorzaak is vaak een te lage luchtvochtigheid, met name tijdens het stookseizoen. De verwarming zorgt voor een uitdroging van de ons omringende lucht. Een te lage luchtvochtigheid brengt met zich mee: lusteloosheid, hoofdpijn, keelpijn, uitdroging van slijmvliezen (dus kans op infecties), meer stof en u gaat er harder van stoken.

Uw mooie houten vloer

Uw houten vloer kan als het te droog is naden en zelfs scheuren vertonen. De eerste reactie van de meeste mensen zijn natuurlijk: “het hout was niet goed” of “het is slecht gelegd”. Maar veelal is het probleem een te droge lucht.

Hout Werkt

Hout werkt, dat weet iedereen. Hout is een hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het verandert van volume door invloeden van buitenaf, dat is volkomen natuurlijk. Als de houten parketvloer gelegd wordt heeft deze een vochtpercentage van 9-12 % . Als het vochtpercentage stijgt of zakt zal dat werking geven. De houten parketvloer zal uitzetten of inkrimpen. Een ruimteklimaat van 20-22 Graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 55-60% is ideaal.

In de winterdag kan het voorkomen (meestal met vriezend weer) dat de relatieve luchtvochtigheid zelfs onder de 35 % komt te liggen. Het houtvocht is dan nog maar 6,8 %, in zulke gevallen gaat het hout naden en zelfs scheuren geven. Een te hoge luchtvochtigheid zal de houten parketvloer doen uitzetten, dit gaat gebeuren boven de 70%. Het hout heeft dan een vochtpercentage van 14,5 %.

Als het hout gekrompen of uitgezet is wil het niet zeggen dat als de luchtvochtigheid weer normaal is het hout weer meteen op zijn plaats komt. Een scheur blijft een scheur want een houten vloer is tenslotte geen harmonica. Daarom zeggen wij: voorkomen is beter dan repareren!!

Luchtbevochtiger

Als eerste meet u de relatieve luchtvochtigheid, dit kunt u doen met een hygrometer (€ 20,00 – € 30,00) naar gelang de meetwaarde kunt u hier een luchtbevochtiger voor aanschaffen. De kosten hier variëren van honderd tot vierhonderd euro. Deze luchtbevochtigers kunt u bij ons in de winkel kopen of online

Relatieve Luchtvochtigheid, voor iedereen belangrijk!!