Voordelen van vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming zijn eindeloos. Niet gek dat we ze steeds vaker zien in nieuwbouwwoningen. Maar zelfs in bestaande woningen wordt er steeds vaker vloerverwarming aangelegd. Vloerverwarming heeft namelijk een flink aantal voordelen. We leggen ze graag aan u uit in onze blog.

Vloerverwarming als bij- of als hoofdverwarming?

Voordat we uitleggen welke voordelen er zijn, is het belangrijk om het verschil tussen vloerverwarming als bij- of als hoofdverwarming te kennen.

Bijverwarming

In huizen met hoge plafonds is alleen vloerverwarming niet genoeg om de woning op te warmen. In deze gevallen zijn er nog steeds radiatoren nodig. Hetzelfde geldt voor een woning die slecht geïsoleerd is.

Hoofdverwarming

Bij vloerverwarming als hoofdverwarming zijn er geen radiatoren in huis aanwezig en komt de warmte alleen van de vloerverwarming.  

Voordelen van vloerverwarming

Voordelen van vloerverwarming

Waarom vloerverwarming zo populair is? Dit komt mede door de vele voordelen!

 • Thermostaat hoeft niet zo hoog te staan

  De warmte komt natuurlijk van onder. Hierdoor worden de voeten als eerste opgewarmd.
  Warme voeten zorgen voor een warm lichaam. Daardoor voelt de ruimte al snel aangenaam aan.

 • Gelijkmatige verwarming

  In tegenstelling tot verwarming met radiatoren wordt de ruimte gelijkmatig verwarmd. Hierdoor is de warmte op een verdieping gelijkmatig verdeeld.

 • Minder ronddwalend stof

  Door de gelijkmatige verwarming is er minder luchtcirculatie. Stof zweeft daarom minder door de woning.

 • Meer ruimte in de woning

  Door een vloerverwarmingsinstallatie heeft u meer ruimte wanneer de radiatoren verwijderd zijn. Dat ziet er niet alleen mooier uit maar geeft ook een gevoel van ruimte.

Nadelen vloerverwarming

Bij Parket Exquisit vertellen we u graag het hele verhaal. Dus ook de nadelen van vloerverwarming.

 • Duurder dan radiatoren

  Het aanleggen van een vloerverwarmingsinstallatie is duurder dan het plaatsen van radiatoren.

 • Kan niet onder elke vloer gelegd worden

  Helaas kan vloerverwarming niet onder elke vloer gelegd worden. De vloerspecialisten van Parket Exquisit vertellen u graag welke vloeren goed samengaan met vloerverwarming.

 • Warmt langzaam op

  Een vloerverwarmingsinstallatie heeft meer tijd nodig om op te warmen en af te koelen. Daarom laten de meeste huishoudens de vloerverwarming aan staan.

Is vloerverwarming energiezuiniger dan normale verwarming?

Ja en nee! De ketel die de warmte verzorgt moet het water opwarmen tot 50 graden voordat het naar de vloerverwarmingsinstallatie wordt gepompt. Het water dat naar radiatoren wordt gepompt moet verwarmd worden tot 90 graden. Een stuk hoger dus! Dit kost natuurlijk meer energie en is minder energiezuinig.

Toch is vloerverwarming in veel gevallen minder energiezuinig dan radiatoren. Omdat vloerverwarming langzaam opwarmt laten veel mensen hun vloerverwarming aan staan. Hierdoor wordt er alsnog meer energie verbruikt.

Houten vloeren en vloerverwarming, kan dat?

Ja dat kan zeker, houten vloeren kunnen prima samengaan met vloerverwarming. Voorheen dachten we dat hout teveel gaat werken onder de temperatuurverschillen. Tegenwoordig weten we wel beter. Het is echter wel belangrijk om de juiste vloer te kiezen. Sommige vloeren hebben een dikke toplaag waardoor de warmte de kamer niet bereikt.

Parket Exquisit Elst, nabij Arnhem

Vloerverwarming aanleggen is een vak apart. Daarom werken wij samen met Easywarm Vloerverwarming. Zij zorgen voor het professioneel aanleggen van de vloerverwarmingsinstallatie. Voor een geschikte vloer op deze vloerverwarmingsinstallatie kunt u bij Parket Exquisit terecht. Wij weten welke vloeren er gelegd kunnen worden in combinatie met vloerverwarming!

Meer weten over vloerverwarming? Bekijk onze vloerverwarmingspagina, neem contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Neem contact op