Wat is het verschil tussen laminaat en PVC?

De zoektocht naar een nieuwe vloer is nog niet zo eenvoudig als het in de eerste instantie lijkt. Wij kunnen ons voorstellen dat u overspoelt wordt met informatie. Elk type vloer heeft zo zijn eigen kenmerken en daarmee voor- en nadelen. Laminaatvloeren zijn al jaren ongekend populair maar ook de PVC vloer wordt steeds populairder. Maar, wat is nu eigenlijk het verschil tussen PVC en laminaat? We leggen het in dit artikel graag uit.

Wat is een PVC vloer?

PVC staat voor Poly Vinyl Chloride en is gemaakt van aardolie. Het is een taaie en enorm sterke slijtvaste vloer die in bijna iedere ruimte toepasbaar is. PVC vloeren zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar en kunnen op verschillende manieren gelegd worden. Zo is er altijd een vloer die past bij uw smaak en woonsituatie.

Wat is een laminaatvloer?

Laminaat is een samengestelde plaat die uit verschillende op elkaar verlijmde lagen bestaat . De onderste laag is een contralaag om het laminaat stabiel te maken, de tussenlaag bestaat uit HDF (plaatmateriaal), en de bovenste laag is een fotoprint met de slijtlaag. De keuze in laminaat is gigantisch. De mooie houtpatronen, de tegelmotieven en de moderne dessins bieden voor ieder wat wils.

De verschillen op een rijtje

Waterbestendig

Een PVC vloer kan goed tegen water en kan daardoor in iedere ruimte gelegd worden. Laminaat en water is in de meeste gevallen een minder goede combinatie. Als laminaat te lang met water in contact is geweest kan het bol gaan staan. Gelukkig bestaat er nu ook een speciaal soort laminaat wat wél waterbestendig is dankzij een Hydro Seal coating.

Onderhoud

Zowel PVC als laminaat zijn onderhoudsvriendelijke vloeren. Beide zijn eenvoudig schoon te maken met een stofzuiger en dweil. Bij laminaat is het wel belangrijk om op te letten met water. Een laminaatvloer met speciale Hydro Seal coating kan wel goed tegen water en nat gedweild worden.

Leggen

Zowel PVC als laminaat beschikt over een kliksysteem waarmee de onderdelen met elkaar worden verbonden. Een PVC vloer wordt ook vaak verlijmd aan de ondergrond. Afhankelijk van de gekozen vloer en legsysteem moet de ondergrond soms geëgaliseerd worden. Bij PVC stroken is de kans iets groter omdat PVC stroken heel dun zijn.

Beschadigingen

Beschadigingen op een verlijmde PVC vloeren zijn redelijk eenvoudig te herstellen omdat de stroken vervangen kunnen worden. Bij klik PVC en laminaat is het vervangen van een plank veel lastiger.

Vloerverwarming

Zowel PVC als laminaat zijn uitstekend geschikt voor vloerverwarming, bij laminaat moet er dan wel een speciale ondervloer onder geplaatst worden.

Prijsverschil

De prijs van zowel laminaat als PVC is heel erg afhankelijk van de kwaliteit van de vloer. Beide vloeren zijn in uiteenlopende prijsklassen verkrijgbaar. Over het algemeen is laminaat iets goedkoper dan PVC.

Geluid

Een laminaat vloer wordt eigenlijk altijd zwevend gelegd. De ruimte tussen de ondergrond en de vloer kan voor geluidsoverlast zorgen. Een klik PVC vloer wordt ook zwevend gelegd maar zorgt meestal voor minder geluidsoverlast dan laminaat. Bij zowel een laminaat vloer als een pvc vloer kan een goede ondervloer de geluidsoverlast verlagen. Een zelfklevende of verlijmde pvc vloer wordt direct op de ondergrond geplaatst waardoor er geen ruimte tussen de vloer en de ondergrond is. Geluidsoverlast is hierdoor minimaal.

Parket ExQuisit

Zoals u kunt lezen komen PVC vloeren en laminaatvloeren op sommige punten overeen, maar zijn er ook wezenlijke verschillen. Waar u voor kiest is afhankelijk van uw situatie en wensen. Kom langs in onze 2000m2 grote showroom om onze vloeren in het echt te bekijken. Want een vloer moet je voelen, zien en beleven. Parket ExQuisit helpt u graag bij het vinden van de perfecte vloer!

Neem contact op